- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme
Αθλητική ΦυσικοθεραπείαΣύνδρομο Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Σύνδρομο Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Ανατομία και λειτουργία του Τενοντίου Πετάλου του ΏμουΓράφει η Κατερίνα Σιδηροπούλου

  - Φυσικοθεραπεύτρια - 

 

 

Το Τενόντιο Πέταλο του Ώμου αποτελείται από τέσσερις τένοντες: τον υπερακανθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα  στρογγύλο. Οι  καταφυτικοί τένοντες αυτών των μυών σχηματίζουν ένα ενιαίο πέταλο τενόντων που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου. Συγκεκριμένα, ο υπερακάνθιος μυς, ο υπακάνθιος μυς  και ο ελάσσων στρογγυλός μυς καταφύονται στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα, ενώ,αντίθετα ο υποπλάτιος στο έλασσον βραχιόνιο όγκωμα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα νοητό πέταλο.

Η κύρια λειτουργία του Τενοντίου Πετάλου είναι να παρέχει δυναμική σταθερότητα ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση στην άρθρωση του ώμου.

Παράγοντες που προδιαθέτουν τη ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Προδιαθεσικοί παράγοντες μπορεί να είναι: η ηλικία, το κάπνισμα, υπερχοληστερολαιμία αλλά και το οικογενειακό ιστορικό.

[Η υπερχοληστερολαιμία είναι η παρουσία μεγάλων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.Είναι μια μορφή “υπερλιπιδαιμίας” (αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα) και “υπερλιποπρωτεϊναιμίας” (αυξημένο επίπεδο λιπορωτεϊνών στο αίμα).]

Τρόποι που μπορεί να συμβεί μία ρήξη στο Τενόντιο Πέταλο 

 

 1. Χρόνια εκφυλιστική ρήξη: συνήθως μιλάμε για μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς χωρίς να υπάρχει πάντα τραυματισμός, αυτό ορίζεται και ως εκφύλιση.

 2. Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου: υπακρωμιακή εσωτερική πρόσκρουση ή πρόσκρουση στην κορακοειδή απόφυση.

 3. Οξεία τραυματική ρήξη: συνήθως μιλάμε για αθλητές και νεότερους ασθενείς σαν αποτέλεσμα πτώσης ή τραυματισμού.

 

Τύποι ρήξεων του Στροφικού Πετάλου

 

 1. Ανατομική ταξινόμηση:

Ρήξεις του υπερακάνθιου μυός (είναι και οι πιο συχνές)

Ρήξεις του υπακανθίου μυός και του ελάσσονα στρογγύλου μυός

Ρήξεις του υποπλατίου μυός

 1. Ταξινόμηση σύμφωνα με το μέγεθος της ρήξης: 

 • Ρήξεις μερικούς πάχους

 • Ρήξεις ολικού πάχους: μικρές ρήξεις 0 έως 1 cm, μεσαίες ρήξεις 1 έως 3 cm, μεγάλες ρήξεις 3 έως 5cm, μαζικές ρήξεις άνω των 5 εκατοστών.

Τα κύρια συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς με ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

 1. Πόνος: είναι το κυριότερο σύμπτωμα και εμφανίζεται τοπικά σε δραστηριότητες πάνω από το ύψος της κεφαλής άνω των 90ο στην ευρύτερη περιοχή του ώμου. Η ύπαρξη του νυχτερινού πόνου συνοδεύει τις πιο σοβαρές καταστάσεις.

 1. Αδυναμία: η απώλεια της φυσιολογικής δύναμης των μυών του ώμου ανάλογα με την έκταση της ρήξης ή την ένταση του πόνου σε τραυματικές ρήξεις.

 1. Περιορισμός της κίνησης: ο ασθενής δεν καταφέρνει να κινεί το χέρι του στο χώρο και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνεται αισθητά το εύρος κίνησης του ώμου επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Διάγνωση της πάθησης

 

Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς καθώς και η ενδελεχής κλινική εξέταση από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ικανή να θέσει τη διάγνωση της ρήξης του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να γίνει με μαγνητική τομογραφία,με υπέρηχο, αλλά και με μαγνητικό αρθρογράφημα σε ειδικές περιπτώσεις. Οι απλές ακτινογραφίες είναι συχνά απαραίτητες.

Ωστόσο, και ένας φυσικοθεραπευτής με την βοήθεια ειδικών δοκιμασιών αξιολόγησης των τενόντων του στροφικού πετάλου μπορεί να ελέγξει τη μυϊκή δύναμη των εμπλεκομένων ιστών.

Ενδεικτικά, για τον υπερακάνθιο μυ (έξω στροφή ώμου) έχουμε τις εξής δοκιμασίες: empty can, full can, drop – arm test.

Για τον υπακάνθιο μυ και τον ελάσσονα στρογγύλο μυ (έξω στροφή ώμου) έχουμε τις εξής δοκιμασίες: ERLS – External Rotation Lag Sign, Drop lag sign, Patte test.

Τέλος, γιατονυποπλάτιομυ (έσωστροφήώμου) έχουμετιςεξήςδοκιμασίες: Lift – off test, Internal Rotation Lag Test, Belly Press test, Belly off test, Bear Hug test.

(Τα παραπάνω τεστ μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στο βιβλίο “Φυσικοθεραπεία σε κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος”, Κοτζαηλίας Α. Διομήδης)

Αντιμετώπιση της  ρήξης του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

 Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την έκταση της ρήξης  αλλά και το επίπεδο της δραστηριότητας του επιθυμεί να έχει ο ασθενής. Επιπρόσθετα, εξαρτάται από το είδος καθώς και τη χρονιότητα της ρήξης.

 1. Συντηρητική θεραπεία:Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη φυσικοθεραπεία και την εκγύμναση των μυών του Τενοντίου Πετάλου και της ωμικής ζώνης γενικότερα. Βοηθητικά μπορεί να έχει θέση η αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – ΜΣΑΦ) καθώς και εγχύσεις στον υπακρωμιακό χώρο για την ανακούφιση του ασθενούς.

Ενδεικτικά για ένα συντηρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη χρήση φυσικών μέσων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα TENS για να προκαλέσουμε αναλγησία στον ασθενή.

Έπειτα μπορούμε να συνεχίσουμε με τη χρήση του μηχανήματος TECAR. Το TECAR προκαλεί εν τω βάθει  θερμοθεραπεία για καλύτερη αιμάτωση με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση των ιστών. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που παράγεται ανακουφίζεται ο ασθενής. Στα τελευταία λεπτά της θεραπείας μπορούμε να συνδυάσουμε τη χρήση του μηχανήματος με ελεύθερες ενεργητικές ή παθητικές κινήσεις στο εύρος τροχιάς της κίνησης του ώμου.

Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με ενεργητικές ασκήσεις στον ώμο (κάμψη – έκταση, απαγωγή – προσαγωγή). Σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε να δουλέψουμε τις κινήσεις της ωμοπλάτης για να ανακτήσουμε τον ωμοβραχιόνιο ρυθμό (απαγωγή – προσαγωγή, στροφές ωμοπλάτης).

Δεν παραλείπουμε τις στροφές του ώμου, έσω και έξω, ελεύθερα ενεργητικά και στην περίπτωση που ο ασθενής δεν μπορεί λόγω του πόνου ή της αδυναμίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υγιές χέρι και να κάνουμε υποβοηθούμενες κινήσεις. Τέλος, προοδευτικά σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ενδυναμώνουμε το μυϊκό σύστημα της περιοχής με λάστιχα και αλτήρες (βαράκια).

 1. Αρθροσκοπική θεραπεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των παθήσεων του Τενοντίου Πετάλου αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς. Βασικός στόχος της αρθροσκόπησης είναι η πλήρης επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου και στον ίδιο χρόνο η επιδιόρθωση με ισχυρή συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη αλλά και η διαμόρφωση του ακρωμίου όταν αυτή χρειαστεί (ακρωμιοπλαστική). Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά με τους ασθενείς να είναι απόλυτα ικανοί στην πλειοψηφία τους να επιστρέφουν στις δραστηριότητες που επιθυμούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PREMIUM CONTENT

PhysioActivo NEWSLETTER

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PHYSIOACTIVO CONTENT.

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα άρθρα

- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme