- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme
ΦυσικοθεραπείαΦυσικοθεραπεία στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Φυσικοθεραπεία στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδήςαρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια ιδιοπαθής, αυτοάνοση, χρόνιαφλεγμονώδηςνόσος, που κυρίως προσβάλλει και παραμορφώνει τις αρθρώσεις, με σοβαρέςσυνέπειες για την υγεία των ασθενών. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονταισυνήθως, είναι οι περιφερικές αρθρώσεις των άνω – κάτω άκρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορούν να προσβληθούν μεγαλύτερες κεντρικότερες αρθρώσεις (π.χ. γόνατο, ισχίο, αγκώνας, ώμος).Γράφει Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος 
Φυσικοθεραπευτής

Η ΡΑ αποτελεί τη συχνότερη χρόνιαφλεγμονώδηαρθροπάθεια, και εκδηλώνεταισυνήθως στις ηλικίεςμεταξύ 35 και 55 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), πάσχουν 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας περίπου 80.000. Η ΡΑ εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Συγκεκριμένα, ορισμένοι ασθενείςπάσχουναπό ήπιες ή μέτριεςμορφές της νόσου, με περιόδουςεξάρσεων και υφέσεων των συμπτωμάτων. Άλλοιπάσχουναπό τη βαριά μορφή της νόσου, που διαρκεί για πολλά χρόνια, ή εφ’ όρουζωής, ενώ οδηγεί τελικά σε σοβαρή βλάβη των αρθρώσεων και αναπηρία.

Το βασικό χαρακτηριστικό της ΡΑ είναι η αρθρίτιδα που οφείλεται σε φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Στην πορεία της νόσου, ο φλεγμαίνων αρθρικός υμένας (πάννος), εισβάλλει και καταστρέφει τον χόνδρο και τα οστά της άρθρωσης. Με τον χρόνο, η φλεγμονή επεκτείνεται και στους γύρωαρθρικούςιστούς, με αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης και τη δημιουργίαπαραμορφώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο και την αρθρική βλάβη, που είναι τα κοινά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναισυνήθωςσταδιακή, με εντονότερη την εμφάνισή τους το πρωί ή μετά από πολύωρηακινησία.

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, με αρκετούς βιοψυχοκοινωνικούς παράγοντες να ενοχοποιούνται για την εκδήλωσή της. Τα συμπτώματα της ΡΑ, διακρίνονται σε αρθρικά και εξωαρθρικά (π.χ. φλεγμονή στους πνεύμονες και την καρδιά με τη μορφή πλευρίτιδας ή περικαρδίτιδας, ξηροφθαλμία, ξηροστομία κ.α.). Ωστόσο η γενική κλινική εικόνα, περιλαμβάνει πυρετό, εύκοληκόπωση, μυαλγίες και απώλειαβάρους.

Να τονίσουμε ότι κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της ΡΑ, έχει η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία από το ρευματολόγο, που μαζί με τη σωστή διατροφή, την εκπαίδευση, την ψυχολογική στήριξη, καθώς και τη φυσικοθεραπεία θα προσφέρουν ποιοτικότερα χρόνια σε αυτούς τους ασθενείς. Για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται η σωστή λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς. Η κλινική εξέταση έρχεται να επιβεβαιωθεί από τον εργαστηριακό έλεγχο, που θα περιλαμβάνει ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος.

Η φαρμακοθεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση συμβατικών συνθετικών τροποποιητικών της νόσου αντιρρευματικών φαρμάκων (csDMARDs). Σε αποτυχία των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων, χορηγούνται οι βιολογικές θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν σε ουσίες ή κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο, στη διαδικασία της χρόνιας φλεγμονής και της αρθρικής καταστροφής.

Από την άλλη πλευρά, η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει τα διάφορα φυσικά μέσα (tens, υπέρηχα, laser, κρυοθεραπεία) που θα μειώσουν τα συμπτώματα της φλεγμονής (πόνος, ερυθρότητα, τοπική αύξηση θερμοκρασίας, οίδημα), την αποιδηματική θεραπευτική μάλαξη, και την κινησιοθεραπεία (με έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της ευκαμψίας, χωρίς την επιβάρυνση των αρθρώσεων). Ο συνδυασμός φαρμακευτικής και μη φαρμακευτικής παρέμβασης, είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΡΑ.

 

 

                                             

PhysioActivo.gr 
Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  PhysioActivo.gr  είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την διάγνωση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ρωτήστε πρώτα τον ιατρό σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PREMIUM CONTENT

PhysioActivo NEWSLETTER

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PHYSIOACTIVO CONTENT.

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα άρθρα

- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme