Η Όμοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για αποκλεισμούς και αδικίες ανάμεσα στους υγειονομικούς , στον πρόσφατο νόμο για την αύξηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Αποκλεισμό εργαζόμενων στην Υγεία όπως για παράδειγμα οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, ψυχολόγοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι εντοπίζει η ΠΟΕΔΗΝ αλλά και ένταξη εργαζομένων σε χαμηλότερη βαθμίδα επικινδυνότητας (και ύψους επιδόματος) εντοπίζεται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.
Στην απόφαση αυτή, δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι των Προνοιακών Μονάδων καθ’ ότι ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια Νοσοκομεία, απαιτείται άμεσα να εκδοθεί απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας και για τους εργαζόμενους των Προνοιακών Μονάδων, καθότι προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.
Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι εργαζόμενοι, ο καθορισμός του Επιδόματος οριστικοποιεί την καταβολή του Επιδόματος το οποίο ήταν σε διαρκή αμφισβήτηση από το έτος 2015 (Ν. 4354/2015) με την σύσταση Επιτροπής στο Υπουργείο Οικονομικών.
«Δυναμικές και διαχρονικές ήταν οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να μην καταργηθεί το Επίδομα και αντικατασταθεί από μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας όπως κατ’ επανάληψη μας προειδοποίησαν οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών και τα μέλη της Επιτροπής με την οποία συναντηθήκαμε. Καταθέσαμε εμπεριστατωμένα υπομνήματα με επιδημιολογικές μελέτες ζητώντας τον διπλασιασμό του Επιδόματος και την επέκταση σε όλες τις ειδικότητες. Δεν εισακουσθήκαμε παρ’ ότι μεσολάβησε η πανδημία κατά τη διάρκεια της οποίας χειροκροτηθήκαμε ως ήρωες του Υγειονομικού πολέμου. Από τον αριθμό των θανόντων συναδέλφων από κορωνοϊό και άλλες ασθένειες και τον αριθμό των βαριά νοσούντων το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα έπρεπε κλιμακωτά να χορηγείται σε όλους τους Υγειονομικούς σε πολύ μεγαλύτερο ύψος με δεδομένο ότι οι μισθοί μας είναι μικρότεροι ή ίσοι με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί και στο δημόσιο 12 μισθοί κατ’ έτος)», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Newsroom Activo