Σε καζάνι που βράζει βρίσκονται τα Νοσοκομεία με την Νέα εγκύκλιο Γκάγκα, η οποία επιτρέπει την κάλυψη των κενών θέσεων στις εφημερίες, από ιατρούς διαφορετικής ειδικότητας.
Μάλιστα οι νοσοκομειακοί ιατροί σημειώνουν χαρακτηριστικά:
«Αυτό το καθεστώς θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων. «Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε». Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κλπ.) μόνο ένα νοσοκομείο («κόμβος» όπως το αποκαλούν), στη συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε και η ΠΟΕΔΗΝ
«Με την εγκύκλιο της κας. Γκάγκα στις 28/4/2023 γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το το ΕΣΥ. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Οι ιατροί καλούν τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών να δείξουν αντίσταση και τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων όλης της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα».
Η αν. υπουργός Υγείας θα πρέπει να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο, όπως λένε οι ιατροί : «Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών».
Η κα. Γκάγκα, αναφέρουν οι ιατροί πως αποψιλώνει τα νοσοκομεία και μετακυλίει την ευθύνη σε περίπτωση πιθανού λάθους στους ιατρούς:
«Το ιατρικό προσωπικό της χώρας οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί και να επιβλέπει όλες τις νόμιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά το δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο».
Newsroom Activo