Όλοι μας έχουμε αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και δεν μπορούν να είναι πια τόσο δραστήρια όσο παλιά.
Καθώς τα χρόνια περνούν έρχεται ως επακόλουθο μια μεγάλη αλλαγή όχι μόνο σε θέματα σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας.
Γράφει η Αναστασία Καφετζή Κλινική Κινησιοθεραπεύτρια-Φυσικοθεραπεύτρια B.IASTM Δημοσιογράφος
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε ηλικίες ακόμα και μετά τα 70 χρόνια του ανθρώπου. Αποσκοπεί είτε στην διατήρηση των σωματικών ικανοτήτων και δραστηριοτήτων των ηλικιωμένων ή ακόμα βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν με το πέρασμα των χρόνων.
Όσον αφορά στα άτομα τα οποία απλά δεν έχουν πια την δύναμη και την αντοχή να γυμνάζονται ή να κάνουν δραστηριότητες και ειδικότερα σε χώρους εκτός σπιτιού, η φυσιοθεραπεία συμβάλλει τα μέγιστα.
Το πιο σημαντικό είναι η έμφαση που πρέπει να δοθεί στο εξατομικευμένο πρόγραμμα και τα διάφορα στάδια τα οποία πρέπει να τηρούνται πιστά μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα που έχει τεθεί ως στόχος.
Είναι συχνό το φαινόμενο στις μεγαλύτερες ηλικίες να παρατηρούνται προβλήματα ισορροπίας, δυσκολία στην βάδιση, γενική αδυναμία, έντονη ακράτεια.
Τα άτομα που έχουν τέτοια θέματα δεν επηρεάζονται μόνο νευρολογικά και μυοσκελετικά, αλλά και ψυχολογικά.
Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας σε αυτή τη φάση της ζωής δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση της σωματικής λειτουργίας και δραστηριότητας, αλλά και στην εμψύχωση και καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η ψυχολογική διάθεση και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται σημαντικά όσο πιο λειτουργικός είναι ο άνθρωπος σωματικά και ειδικά μετά από αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.
Ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής – κινησιοθεραπευτής στην Τρίτη ηλικία είναι δίπλα στα άτομα αυτά, για να βοηθήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στην αποκατάσταση, και την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες .