- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme
ΕπικαιρότηταΨηφίσθηκε Κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο

Ψηφίσθηκε Κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο

Κατά πλειοψηφία, χθες Τετάρτη, ψηφίσθηκε επί της Αρχής και το σύνολο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ“, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» από την Ολομέλεια.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής και στο σύνολο του ψήφισε η ΝΔ. Απείχε της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με διατάξεις για την Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια κατά του covid-19. Για την διαδικασία εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής δαπανών αγοράς αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του covid-19. Προσθήκη διατάξεων στην παρ. 4 άρθρου 25 ν.4549/2018. για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής. Ρύθμιση σχετικά με το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Διατάξεις σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες και ολοκλήρωσης της αναγκαίας προετοιμασίας για την λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.

 

Τροποποίηση της παρ1 του άρθρου 22 του ν. 5015/2013 σχετικά με την μετάθεση ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε συνέχεια ή μετακίνηση. Για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής των ιατρών του Γ.Ν. Θήρας. Προσθήκη στην παρ. 1Α του άρθρου 11 του ν. 2889/2021 για την απασχόληση ιατρών του ΕΣΥ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Την αντικατάσταση του άρθρου 105 του ν. 4692/2020 σχετικά με την συνεργασία πανεπιστημιακών εργαστηρίων και νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και πανεπιστημιακών εργασιών με νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τροποποίηση άρθρων 27 και 18 του ν. 3984/2021 σχετικά με τους Συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Υπέρ της υπουργικής τροπολογίας τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τάχθηκε με το «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.

 

Στο νομοσχέδιο, είχαν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογία που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρώτη, είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και αφορούσε την «Παύση εισφοράς 3%, υπέρ ΝΙΜΤΣ μερισμάτων ΜΤΑ και Εκτροπής της στο ΜΤΑ». Η δεύτερη, από βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την «Αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών».

 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο παρατήρησε στις επικρίσεις της αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι :  «από την μια διαφωνείτε με τον νομικό χαρακτήρα ως προσώπου ιδιωτικού δικαίου για το νέο Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο και από την άλλη γιατί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων δεν παρέχουμε μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία». Επεσήμανε  μάλιστα ότι: «το Δημόσιο δραστηριοποιείται και μέσα από ανώνυμες εταιρείες ». Παρατήρησε πως «μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

Ο υπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του , υπογράμμισε ότι αυτό  που γίνεται τώρα, είναι ότι μέσα από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται. Δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει». Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης τόνισε  πως  δεν ανέχεται να παρασύρονται  γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνουν  να τους λένε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνουνε».  Όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι’ αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός που υπάρχει», όπως άλλωστε και σήμερα γίνεται και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

 

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για την μη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε :

«Αυτή η Κυβέρνηση δίνει αύξηση 10% στους ιιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή μπορούσε, αυτή έδωσε. Αυτή η Κυβέρνηση δίνει 400 ευρώ σε αυτούς που είναι στις ΜΕΘ και στους εντατικολόγους και 250 ευρώ στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή η Κυβέρνηση αύξησε το επίδομα επικινδυνότητας στους νοσηλευτές στα 200 ευρώ. Τους γενικούς ιατρούς και παθολόγους των Κέντρων Υγείας τους ενέταξε στον προσωπικό ιατρό, όπως εσείς τους εντάξατε στον οικογενειακό ιατρό, δίνει 800 ευρώ το μήνα επιπλέον. Αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διασφάλισαν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 9% των 17 δισεκατομμυρίων».

 

Newsroom Activo

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PREMIUM CONTENT

PhysioActivo NEWSLETTER

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PHYSIOACTIVO CONTENT.

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα άρθρα

- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme