- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme
ΕπικαιρότηταΤεχνητή νοημοσύνη & Φυσικοθεραπεία

Τεχνητή νοημοσύνη & Φυσικοθεραπεία

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ από το Artificial Intelligence);

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ από το Artificial Intelligence) καθιστά τις μηχανές ικανές να μαθαίνουν από την εμπειρία, να προσαρμόζονται σε νέα εισαγόμενα δεδομένα και να εκτελούν ανθρωπομορφικά έργα. Τα περισσότερα παραδείγματα AI για τα οποία ακούτε σήμερα –από τους υπολογιστές που παίζουν σκάκι έως τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα– βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο deep learning και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (ΕΦΓ).

 

 

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (AI)  μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στη Φυσικοθεραπεία με διάφορους τρόπους, βελτιώνοντας την αξιολόγηση (μέσω BIG DATA), βελτιστοποιώντας το πλάνο θεραπείας και βελτιώνοντας ίσως τη συνολική αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αποκατάστασης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα ασθενών, όπως η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, τη  φυσική κατάσταση να παρακολουθήσει και να αναλύσει την  πρόοδο του θεραπευμένου.

Εικονική φυσικοθεραπεία: Τα συστήματα και οι εφαρμογές που λειτουργούν με AI μπορούν να παρέχουν εικονικές συνεδρίες θεραπείας, επιτρέποντας στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματική καθοδήγηση και υποστήριξη από την άνεση του σπιτιού τους.

Φορητές συσκευές: Οι φορητές συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις και την εμβιομηχανική των ασθενών, παρέχοντας ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο σε θεραπευτές και ασθενείς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μορφής, της τεχνικής και της συμμόρφωσης των ασθενών στο θεραπευτικό τους πρόγραμμα.

 

Ρομποτική και εξωσκελετοί: Οι ρομποτικές συσκευές και οι εξωσκελετοί με AI μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς στην εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων και κινήσεων.

 

Προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει ιστορικά δεδομένα για να προβλέψει πιθανές επιπλοκές, αποτελέσματα θεραπείας και χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης αναλύοντας τεράστιους όγκους δεδομένων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους θεραπευτές και τους ασθενείς να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους.

Συνεργασία και δικτύωση: Οι πλατφόρμες που βασίζονται στο AI μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ θεραπευτών, ερευνητών και άλλων επαγγελματιών υγείας, προωθώντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, γνώσης και εμπειρίας.

 

ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ;

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τις πρακτικές φυσικοθεραπείας, δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσουν πλήρως τους φυσιοθεραπευτές. Αντίθετα, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμεύσει ως πολύτιμο εργαλείο για να συμπληρώσει και να υποστηρίξει το έργο αυτών των επαγγελματιών.

Ανθρώπινο άγγιγμα και ενσυναίσθηση: Οι φυσιοθεραπευτές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης, κινήτρων και ενσυναίσθησης στους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποκατάστασης. Ας μην ξεχνάμε το βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο στη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη, αν και προηγμένη, δεν μπορεί να αντιγράψει την ανθρώπινη σύνδεση και κατανόηση που παρέχουν οι θεραπευτές.

 

Πολύπλοκος Κλινικός Συλλογισμός: Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν την κλινική τους εμπειρία και τον κλινικό συλλογισμό για να αξιολογήσουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν διάφορες καταστάσεις. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη λήψη αποφάσεων, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη βαθιά κατανόηση και τη λογική που διαθέτουν οι θεραπευτές.

 

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία: Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε απροσδόκητες καταστάσεις και να κάνουν προσαρμογές σε πραγματικό χρόνο στο θεραπευτικό πλάνο με βάση τις παρατηρήσεις και την αλληλεπίδράσεη τους με τους ασθενείς. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αν και βελτιώνονται, μπορεί ακόμα να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν τόσο αποτελεσματικά όσο οι άνθρωποι – θεραπευτές.

 

Προσαρμοσμένη επικοινωνία με τον ασθενή: Οι φυσιοθεραπευτές διαθέτουν την ικανότητα να μεταδίδουν σύνθετες ιατρικές πληροφορίες στους ασθενείς με τρόπο που είναι εύκολο να κατανοηθεί, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα, αλλά ενδέχεται δεν  είναι σε θέση να αναπαράγει στο ίδιο επίπεδο εξατομικευμένης επικοινωνίας.

 

Δεοντολογικά ζητήματα: Υπάρχουν ηθικές ανησυχίες που σχετίζονται με τη στήριξη αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη ιατρικών αποφάσεων, όπως πιθανές προκαταλήψεις στους αλγόριθμους, ζητήματα απορρήτου και λογοδοσία. Οι φυσιοθεραπευτές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση των ηθικών πρακτικών και στη λήψη των τελικών αποφάσεων στη φροντίδα των ασθενών.

 

Newsroom Activo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PREMIUM CONTENT

PhysioActivo NEWSLETTER

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PHYSIOACTIVO CONTENT.

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα άρθρα

- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme