- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme
ΚινησιολογίαΒοηθητικά Μέσα Βάδισης

Βοηθητικά Μέσα Βάδισης

Η βάδιση αποτελεί την μετατόπιση του σώματος επάνω σε μια επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή μπορεί να είναι οριζόντια ή κεκλιμένη καθώς και ομαλή ή ανώμαλη. Ως κίνηση η βάδιση αποτελεί ίσως την πιο συντονισμένη κίνηση του ανθρώπινου σώματος και αποτελείται από κινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται αντανακλαστικά και ακούσια.Γράφει ο Ευθύμης Αϊβαζίδης
    Φυσικοθεραπευτής

 

 

Η ικανότητα της βάδισης , λόγω του ότι αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, προϋποθέτει την φυσιολογική λειτουργία της κινητικότητας, της αισθητικότητας και των αισθητήριων οργάνων του σώματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την βάδιση είτε στα αρχικά της στάδια είτε κατά την διάρκεια των φάσεων που την συνθέτουν.

Τα βοηθητικά μέσα βάδισης είναι μηχανικές κατασκευές και αποτελούν μια επιπλέον λύση για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες κατά την βάδιση. Με τον σχεδιασμό τους και την ορθή χρήση τους προσδίδουν σταθερότητα και ισορροπία κατά το περπάτημα και την όρθια θέση. Στα βοηθήματα περιλαμβάνονται οι βακτηρίες, οι περιπατητήρες και τα μπαστούνια.

 

 

ΒΑΚΤΗΡΙΕΣ:

Οι βακτηρίες ,ή ευρέως γνωστές ως πατερίτσες, αποτελούν ένα συχνό βοήθημα βάδισης για διάφορες παθολογίες. Οι συχνότερες μορφές βακτηριών που συναντούμε είναι οι υπομασχάλιες και οι καναδικές (ή αγκωνιαίες).

  • Οι υπομασχάλιες βακτηρίες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που η ολική στήριξη του βάρους του σώματος απαγορεύεται.

  • Οι καναδικές βακτηρίες έχουν μικρότερη σταθερότητα σε σχέση με τις υπομασχάλιες και χρησιμοποιούνται για μερική στήριξη του βάρους του σώματος.

 

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΡΕΣ:

  • Περιπατητήρας (Π)

Ο περιπατητήρας (Π) είναι κατασκευασμένος με τέτοια τρόπο ώστε να αυξάνει την βάση στήριξης και κατά συνέπεια την σταθερότητα και την ισορροπία. Έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις βακτηρίες όσο αφορά τα παραπάνω όμως προτιμάται να δίνετε ως βοήθημα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η προτίμηση αυτή έχει προκύψει από το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ασθενείς υστερούν της μυϊκής δύναμης και ισορροπίας και κατά συνέπεια  χρειάζονται ένα πιο αποτελεσματικό μέσο. Για τον λόγο αυτό ο περιπατητήρας είναι πάντα τετραποδικός ενώ σε ειδικές περιπτώσεις δίνεται και ως βοήθημα μόνιμης χρήσης.

 

  • Rollator:

Το rollator αποτελεί έναν περιπατητήρα με ρόδες. Είναι περισσότερο δημοφιλές σε σχέση με τον απλό περιπατητήρα. Αποτελείται από τους τροχούς και τα φρένα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κάθισμα σε περίπτωση που υπάρξει κούραση. Παρά το ότι είναι πιο δημοφιλές δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο βάρος του σώματος λόγω των τροχών ενώ σε ανώμαλο έδαφος καθίσταται δύσκολη η ομαλή του λειτουργία.

 

 

ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ:

 

Ένα μπαστούνι μπορεί ναι είναι φτιαγμένο από διαφορετικά υλικά (όπως ξύλο ή μέταλλο), ενώ το ύψος τους μπορεί να είναι ρυθμιζόμενο ή όχι. Σημαντική διαφορά ανάλογα με την χρήση τους αποτελούν τα πόδια που έχει ένα μπαστούνι. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να είναι μονοποδικά, τρίποδα ή τετράποδα.

 

Όσα περισσότερα τα πόδια του μπαστουνιού τόσο μεγαλύτερη η σταθερότητα που προσδίδει. Τα μπαστούνια κρατιούνται από την υγιή πλευρά ώστε να επιτευχθεί φυσιολογική βάση στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση η ορθή χρήση βοηθημάτων βάδισης θα πρέπει να συνδυάζεται και με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός ασθενή και εξατομικευμένο σύμφωνα με τις ικανότητές του.

 

           

PhysioActivo Προσοχή
Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  PhysioActivo.gr  είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την διάγνωση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ρωτήστε πρώτα τον θεράποντα ιατρό σας.

 

PhysioActivo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PREMIUM CONTENT

PhysioActivo NEWSLETTER

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PHYSIOACTIVO CONTENT.

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα άρθρα

- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme