- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme
ΕπικαιρότηταKλινικοεργαστηριακοί ιατροί σε εμπόλεμη ζώνη με ΕΟΠΠΥ.

Kλινικοεργαστηριακοί ιατροί σε εμπόλεμη ζώνη με ΕΟΠΠΥ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Πολεμικό Μουσείο από εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων ,την ώρα που στο αμφιθέατρο διεξάγονταν οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ.

Η διαμαρτυρία αφορούσε τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών και τις υπερβάσεις της δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι, ως επιστροφές στο κράτος (clawback).

Οι ιατροί ζήτησαν να εισέλθουν στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου διεξάγονταν οι ομιλίες για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ, για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όμως, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.

Τα αιτήματα τα έλαβε ο Γενικός Διευθυντής οργάνωσης και σχεδιασμού αγοράς υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης

Συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Οι ιατροί κρατούν την υγεία της χώρας στην πλάτη τους με τα δικά τους τα λεφτά. Σας παρακαλούμε σεβαστείτε μας. Δεν υπάρχει αυτό το «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος». Ευεργετημένος είναι ο ΕΟΠΥΥ όχι ο ιατρός που αγωνίζεται καθημερινά και χρωστάει για όλη του τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ιατρός από διαγνωστικό κέντρο της Περιφέρειας.

Ακόμα μια ιατρός που εκπροσωπεί τον κλάδο των ιατρών της πρωτοβάθμιας υπογράμμισε:  «Η μεγαλύτερη παραδοχή σας ήταν σε εξώδικο που κάναμε εγγράφως απαντήσατε, ότι το clawback και μεταμνημονιακά δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί απλούστατα θα «πέσουν» οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτοί οι «πυλώνες» είμαστε εμείς».

Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης, από πλευράς του τοποθετήθηκε άκρως διπλωματικά  αποφυγόντας να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε αίτημα :

«Τις προτάσεις σας θα τις δούμε μία προς μία. Θα κάνουμε την εισήγησή μας «προς τα πάνω» και θα έχουμε άμεση συνεργασία για να τις δούμε. Το θέμα που βάζετε με το clawback, καταλαβαίνουμε ότι έχει δημιουργήσει σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, σε σας δηλαδή, βάρη μεγάλα και θα πρέπει να αναδιανεμηθεί, δεν ξέρω πως θα γίνει, θα μειωθεί, θα καταργηθεί, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω μια απάντηση τώρα. Εμείς μπορούμε να δούμε πως μπορούν οι δαπάνες οι δικές σας να εξορθολογιστούν για να μειωθεί το clawback», τόνισε.

Πλεύρης: «Οι ποιοτικοί δείκτες θα μειώσουν δραματικά το clawback»

Ο Υπουργός υγείας  Θάνος Πλεύρης την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου δήλωσε πως η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ εν μέσω μνημονιακών χρόνων, πρόσφερε καθολική πρόσβαση σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στους ιδιώτες παρόχους. Μέχρι τότε, όπως είπε, στο κάθε ταμείο που συμβαλλόταν με τους ιδιώτες παρόχους υπήρχαν μεγάλες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνταν, γιατί τα ταμεία δεν είχαν συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των ιδιωτών ιατρών και παρόχων κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παρόχους, πληρώνει 850 εκατομμύρια στο εθνικό σύστημα υγείας, πληρώνει 2 δισεκατομμύρια στο φάρμακο και μεγάλο μέρος αυτών των πόρων είναι είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων.

Οι ιδιώτες ιατροί, όπως  υπογράμμισε, τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, «περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, από την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας».

Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού, μαζί με την προεργασία την οποία έχουμε κάνει με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από το Δ.Σ. και θα αποτυπωθεί και στο 2023 είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνδέεται άμεσα -όπως είπε- και με τον real time έλεγχο.

 

NewsRoom Activo

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PREMIUM CONTENT

PhysioActivo NEWSLETTER

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ PHYSIOACTIVO CONTENT.

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα άρθρα

- PhysioActivo -Newspaper WordPress Theme