Μια ακόμα από τις επιμέρους παραμέτρους στις οποίες εστίασε το συνέδριο του ECONOMIST, σχετικά με το «Σχέδιο της Ελλάδας για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» ήταν η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και ιδιαίτερα, της χρήσης βιοδεικτών σε αυτή τη διαδικασία. Εκ μέρους του Ελληνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στη Μοριακή Ογκολογία, ο διευθυντής και συντονιστής του Κωνσταντίνος Στρατάκης επεσήμανε ότι ουσιαστικά αυτή η διάσταση συνιστά την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στην ογκολογία. «Όσον αφορά τους βιοδείκτες στην μοριακή ογκολογία όλα ξεκίνησαν στην δεκαετία του 90, τότε που ξεκίνησε η αλληλούχιση του ανθρώπινου γονιδιώματος» σημείωσε ο κ. Στρατάγκης, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη γενετικών βιοδεικτών ευνοήθηκε πάρα πολύ από την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και τη μείωση του κόστους. Όλοι ελπίζουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο με δύο χρόνια το κόστος της αλληλούχισης του ανθρώπινου γονιδιώματος θα είναι γύρω στα 100-150 δολάρια».
“Ο καρκίνος είναι ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας, παγκόσμιο. Ευθύνεται για περίπου 10 εκατ. θανάτους το 2020 και ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτου, είναι οι καρκίνοι οι οποίοι προκαλούν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ των υπολοίπων” σημείωσε η καθηγήτρια ογκολογίας Σοφία Αγγελάκη, προσθέτοντας ότι “συνολικά ο καρκίνος ευθύνεται για τον ένα στους έξι θανάτους οι οποίοι συμβαίνουν παγκοσμίως”. Σύμφωνα με την ίδια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “ένας στους δύο πολίτες θα αναπτύξει καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του και μόνο οι μισοί από αυτούς θα επιβιώσουν τελικά”.
Τα δεδομένα που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η ιατρική κοινότητα δείχνουν ότι «οι καρκίνοι το 2040 θα αυξηθούν», όπως είπε η κ. Αγγελάκη, «τα καλά νέα όμως είναι ότι το 40% αυτών των καρκίνων μπορούν να προληφθούν», με «απλά πράγματα, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής».
Εκτός από την πρόληψη, «για τον έλεγχο του καρκίνου» είναι επίσης «απαραίτητη» η «αποτελεσματική πρώιμη διάγνωση», «η ανακουφιστική φροντίδα και η φροντίδα των επιβιωσάντων με καρκίνο και αυτά αποτελούν τους θεμελίους λίθους του συνολικού ελέγχου του καρκίνου» υπογράμμισε η Κ.Αγγελάκη.
Από την πλευρά της η Vanessa Witte, executive director & oncology medical affairs strategy lead, EMEAC, MSD, μίλησε για το αποτύπωμα της φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα για τον καρκίνο.
Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ζούμε μια περίοδο επανάστασης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλούς τύπους καρκίνου και αυτό σχετίζεται με την πρόληψη και με την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.
Μίλησε για ραγδαία αύξηση εγκρίσεων νέων φαρμάκων, σημειώνοντας ότι σε διάρκεια μιας δεκαετίας έχουμε 150 νέες δραστικές ουσίες.
Κάνοντας μια σύνοψη όσων είχαν ειπωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο ερευνητής Αναστάσιος Γαϊτάνης, έφερε «μια άλλη διάσταση» στην κουβέντα, δηλαδή «την ανάπτυξη της απεικονιστικής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, και όλης αυτής της τεχνολογίας διαχείρισης big data που έχει φέρει σε πρώτο επίπεδο την απεικόνιση στον καρκίνο, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση, για τη σταδιοποίηση αλλά και για την αξιολόγηση μιας θεραπείας». Όπως επεσήμανε ο κ. Γαϊτάνης, είναι σε εξέλιξη μια «παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη απεικονιστικών βιοδεικτών, που ουσιαστικά θα αξιολογούν τον φαινότυπο ενός όγκου, μια πληροφορία που πολλές φορές το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει», φέρνοντας ως παράδειγμα την υφή του όγκου που μπορεί να είναι ένδειξη για την ανταπόκριση του ασθενούς σε μια θεραπεία. «Από το φαινότυπο να μπορούμε να κατανοούμε το γενότυπο», κατέληξε ο κ. Γαϊτάνης.
Η ογκολόγος Φλώρα Ζαγούρη αναφέρει : «Το μέλλον είναι η εξατομίκευση. Παλιά δίναμε όλες τις θεραπείες σε όλους τους ασθενείς, τώρα δίνουμε πια δίνουμε συγκεκριμένη θεραπεία σε συγκεκριμένο ασθενή» . Η ίδια σχολίασε επίσης ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί βιοδείκτες. Βιοδείκτες που μας βοηθάνε στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου, βιοδείκτες που έχουν σημασία στη διάγνωση, που καθορίζουν τον κίνδυνο υποτροπής, βιοδείκτες που καθορίζουν την ασφάλεια στη χορήγηση μιας θεραπείας, που έχουν προγνωστική ή προβλεπτική αξία.
Newsroom Activo